SAHABAT ALAM MAYA

Ahad, 16 Oktober 2011

Ikan Keli Masak Lemak Cili Api


ntah nape ari ni mr hubby tiba-tiba jadi rajin pulak...
awal pagi dah kuar dengan amirul pergi pasar..
nak cari barang katanya....
balik je rumah, aku nampak dia bawak balik ikan keli...
inilah masalah orang lelaki...
bawak balik ikan je suruh kita masak....bahan lain??? kita jugak
kena pergi cari....

katanya nak suruh masak lemak cili api....
dah lama tak makan ikan keli katanya...
tapi paham-paham ler bila dah ada budak kecik dalam rumah
bukan boleh makan yang pedas-pedas sangat....
tapi dh nak makan, aku buat jugak ler....
nak kata pandai, tak lah jugak tapi bak kata orang
SECUKUP RASE....hihihi


resepi yang biasa- biasa aje...meh aku share sikit

MY RECIPE'S
Bahan-bahan utama:

- 4ekor ikan keli sederhana besar (disiang,dibersihkan dan direndam dgn air asam jawa dan garam kasar)
- 10 biji cili api (kalau nak pedas boleh tambah lagi)
- 8 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- 2 inci kunyit hidup
- semangkuk santan (lebih kurang 500ml )
- garam, sedikit gula dan perasa secukupnya
- sedikit serbuk kunyit
- 3 keping asam keping
- 1 biji buah tomato & daun kunyit 


Cara-caranya:-
1. Ikan yg telah dibersihkan ketepikan. Ada jugak sesetengah orang suka goreng dulu tapi jgn terlalu garing
    (ikut citarasa sendiri, nak goreng atau tidak)
2. Tumbuk cili api, bawang merah, bawang putih, serai dan kunyit hidup.
3. Tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau wangi (sampai pecah minyak).
4. Masukkan santan, sedikit air, asam keping dan biar sampai menggelegak sekejap.
5. Campur garam, gula dan perasa secukup rasa.
6. Masukkan ikan keli tadi bersama buah tomato dan daun kunyit.

taaddaaa.......dah siap..best kalau makan dengan nasi panas... 



1 ulasan:

Hazlin Baharudin berkata...

wow... ini lauk feveret saya ni kak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...