Salam...
akhirnya sampai gak kat kuantan...
penat giler...esok dh start keje pulak....malam nih hubby dah xnak makan daging...
sakit kepala katanya....nak makan yang simple2 je...
yus lagi suka sebenarnya....yelah, dh penat2 berjalan jauh, nk kena masak lagi...
so, hidangan malam ni cuma ikan siakap yang ada dalam peti ais....asalnya nak buat fried fish with mango tapi mangga di cari x jumpe2 so, buat apa yang ada jelah...resepi tu kena adjust2 sikit ler...hihihihi
ni menu yang sangat2 simple...sapa2 pun boleh buat...
Bahan-bahan:-
1 ekor ikan siakap
1/2 cawan sos ikan
1/4 cawan gula
4 sudu air limau nipis
garam secukup rasa
3 biji cili kecil - dipotong halus
Cara-cara:
ikan dibersihkan dan digaul dengan sedikit garam dan kunyit. Goreng sehingga garing dan ketepikan.
campurkan sos ikan dan gula dan panaskan di atas api yang perlahan. masukkan sedikit garam dan cili yang telah dipotong. kacau perlahan sehingga bahan-bahan tersebut sebati dan pekat. Tutupkan api dan tunggu sehingga sedikit sejuk kemudian masukkan air limau nipis ke dalamnye.
Pastikan kombinasi rasa manis, masin, masam dan pedas.
Tuangkan sos ke atas ikan dan sedia untuk di makan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan