Salam...
memang dah lama x makan ketam...
sejak hubby dah jarang g mancing....sibuk ngan keje
dah x ingat last masak ketam bila...
petang tadi hubby call masa kat opis suh masak ketam
jadi, aku pesan kat dia suh beli bahan-bahan lain ler jugak...
biasalah lelaki....ingat bila masak ketam tu, ketam jelah kena beli
balik umah je, hubby baru sampai dari jetty....ketam memang fresh2 lagi
hidup lagi pulak tuh...
so, dah jadi keje dia untuk "matikan" ketam2 tuh....
jom share resepi ala kelantan nih...
lain orang lain cara masaknye kan???
MY RECIPE'S
Bahan-bahan:
5 ekor ketam - dipotong 2
4 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 inci kunyit hidup - ditumbuk
4 inci lengkuas - ditumbuk
2 biji cili padi - ditumbuk (kalau nak pedas, tambah lagi)
2 biji cili padi - ditumbuk (kalau nak pedas, tambah lagi)
1/2 mangkuk santan pekat
1 mangkuk santan cair
1 mangkuk air
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kari ikan
1 keping asam gelugor
2 btg serai - diketuk
1 helai daun kunyit/ daun limau purut
garam secukup rasa
1/2 sudu kecil gula
serbuk perasa
lada besar dihiris
lada besar dihiris
Cara-cara:
Ketam yang dipotong 2 bahagian, dibersihkan dan ditos airnya
masukkan santan pekat dan santan cair ke dalam periuk, kacau dan panaskan atas dapur
masukkan bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan lengkuas yang telah ditumbuk.
kacau rata. agak2 dah sebati dengan santan, masukkan serbuk kari dan serbuk kunyit.
kacau sehingga sebati dan masukkan air, asam gelugor dan serai.
setelah mendidih. masukkan serai, garam, gula dan serbuk perasa.
kacau sehingga santan pecah minyak.
Kemudian masukkan ketam dan daun kunyit atau daun limau purut. Masukkan lada besar sebagai tambahan
Senang je kan??? selamat mencuba.
1 ulasan:
This is great Article
Thanks for the recipe
Catat Ulasan