SAHABAT ALAM MAYA

Rabu, 19 Mac 2014

Patin Masak Tempoyak


Salam

Rasenya dah lama tak update resepi. So, kali ni nak update resepi faveret aku yang sangat2 simple.
Sesetengah orang bila buat masak tempoyak, dorang akan tumis dulu bawang tapi kali ni aku buat stail kelantan yang cukup simple.
Jom jenguk2 resepi kali ni ye..


Bahan-Bahannya:

* 4 potong ikan patin yang dibuang perut dan di salut tepung gandum untuk hilangkan hanyir  dan basuh semula.
* cili api ikut banyak mana nak isi
* 1 inci kunyit hidup
* daun kunyit
* bunga kantan
* daun kesum
* garam secukup rase
* sekeping asam keping
* 3 @ 4 sudu besar tempoyak
* air


Cara memasak:-

Tumbuk cili api dan kunyit hingga lumat. Masukkan ke dalam periuk, masukkan sedikit air kemudian tambah tempoyak (lagi masam lagi sedap) terpulang pada korang nak letak berapa banyak pun. Kemudian masukkan daun kesum, daun kunyit yang dikoyak2kan, bunga kantan dan asam keping. Gaul hingga bahan sekata dan kemudian masukkan ikan. Masak sehingga mendidih dan pekat (terpulang nak pekat macam mana) kalau agak2 terlalu pekat boleh tambah sikit air. Last sekali masukkan garam secukup rasa. Siap!!
Memang mabeles. Kalau aku, lagi pedas dan masam lagi best. Kepedasan tu bergantung pada korang ler. Selamat mencuba.






Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...