SAHABAT ALAM MAYA

Jumaat, 2 Disember 2011

Jom pakat makan BUDU...


Assalamualaikum.....

Pagi2 ni sebelum start keje sempat jenguk2 dan menjelajah kat facebook. Ternampak lak citer pasal budu...huhuhu
suka sangat bila baca pasal budu nih...yelah aku ngan hubby kan hantu budu....hikhikhik. Kalau xde lauk, makan nasi ngan budu dan ikan goreng je pun boleh...Rupa2nya budu yang ramai orang kata x sedap tuh ada fungsinyer... nak tahu??? meh baca;

**********************************************************************************


Misteri yang baru terungkap. Khazanah yang belum dikenali ramai tapi sudah lama diamalkan di Kelate. Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri Cik Siti Wan Kembang ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika, Australia, New Zealand dan Jerman.
Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki Gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan “kuno”. Budu berpotensi untuk melawan
radikal bebas sehingga dapat menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, diabetes, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.
Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab diare, penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi. Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna,diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diare kronis akibat kurang zat pada tubuh.
Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diare kronis ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat. Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya, kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron2 yang lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa.

kalau nak tahu lagi details korang baca info penuh kat makanlah-budu-sebelum-terlambat

jadi, pesan aku kat orang2 kelate yang kata diorang x makan budu tu, korang jgn rasa malu bila orang kata orang kelate suka makan benda busuk...untung makan budu nih....




3 ulasan:

azam berkata...

budu cap ketereh......

terbaikkkkkk

::YUSLINA berkata...

yeessszzz...

al_hakim berkata...

banyak kelebihan budu ni ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...