SAHABAT ALAM MAYA

Ahad, 30 Oktober 2011

PUDING OREO BERPERISA CAPPUCINO


Salam..

Selepas seharian mengemas rumah di hujung minggu ni
terasa penat lah sangat...
amirrul pun dah keluar dengan mr hubby...
g tengok race kereta agaknya...

dalam kebosanan, meninjau2 blog masakan blogger2 lain
mencari idea...last2 ternampak pulak
blog pujaan aku ni...kak Azlita Aziz
yang dipuja dalam diam...he3
Disebabkan blog dia lah aku jadi terminat pulak dalam mencuba
resepi2 baru...kalau sebelum nih, masak main cincai jek...

terpandang dessert yang best hasil air tangan kak Ita nih
nak pulak aku try....so, inilah hasilnya....
minta izin kak ita ambil resepi ye...




PUDING OREO yang x berapa nak jadik....huhuhu
x jadi sebab apa??? sebab aku dah pandai2 tukar itu dan ini....
menderhaka pada cikgu la lebih kurang....
kalau korang nak lebih detail resepi sebenar, korang kena tengok blog kak Ita tu sendiri ye...



Bahan-bahan:-


1 paket serbuk agar-agar
10 keping biskut Oreo dihancurkan (termasuk krim putihnya sekali)
2 cawan air
1 tin susu krimer
4 sudu susu pekat manis
daun pandan
2 sudu besar serbuk cappucino


Cara-cara masak:
 Masukkan 2 cawan air dan rebus agar-agar bersama daun pandan.
Biarkan agar-agar betul-betul larut.
Sementara itu blender biskut oreo,
masukkan susu krimer, susu pekat manis dan serbuk cappucino, kacau sebati
masukkan biskut oreo ke dalam acuan dan curahkan agar2 yang telah sebati ke dalam acuan
setelah sejuk baru disimpan di dalam peti ais,
agar-agar akan menjadi dua lapis dengan sendirinya,
kalau nak lapisan biskut oreo tu lebih tebal, boleh tambahkan kuantiti biskut oreo tadi.

Sedap dimakan sejuk2 tambahan dalam cuaca panas macam hari ni....
nak tambah perasa, makan bersama susu krimer yang telah dimasak bersama sedikit tepung kastard
 (macam kita buat kuah koktail)...

jom try....













p/s: jangan sesekali menderhaka.....




2 ulasan:

aTiey berkata...

nmpk cm sedap jer.....nk try rsepi ni leh x???hehehe

erleena berkata...

errr telan ayaq liuqqq


wuii nk try tp tkowt hihi

xnk drhka la xbek hi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...